Folkomrösta om fildelning

The Pirate Bay har fällts i Tingsrätten. För medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Det är skrattretande. I så fall borde vapentillverkare fällas för medhjälp till brott. Och biltillverkare för att rånare använder deras bilar i rymning.

Ingen har vågat på sig Google än. Den stora sökjätten som indexerar och gör torrentfiler sökbara för hela världen. En person har till och med byggt en torrentsökmotor med Googles anpassade sökgränssnitt. Kommer gammelmedia ignorera det?

Några ord från Henrik Pontén på Antipiratbyrån:

”Den normala fildelaren vill inte riskera ett långt fängelsestraff och böter på miljoner bara för att få se en film. Då köper man hellre filmen. Det är tydligt att domen haft effekt.”

Miljonböter och fängelse för att ladda ner en film. Våldtäktsmän kommer lindrigare undan. Bisarrt. En rad undersökningar visar dessutom att folk som piratkopierar köper mer musik än de som inte fildelar olagligt. Den köpstarkaste målgruppen jagas. Ironiskt.

Hollywood är på krigsstigen. De hotar att stämma Telia och vill samtidigt tvinga alla internetoperatörerna att blockera The Pirate Bay. Och inte nog med det. Den nya trafikdatalagen kommer att bli en stor kostnad för operatörerna.

Trafikdatalagen tvingar dem att lagra uppgifter om privatpersoners internettraffik. Genom högre priser drabbar det oss konsumenter. Snart kan vi börja dra paralleller till Kina som censurar Internet. När tar idiotin slut?

Regeringen får passa sig. Det är dags att stå upp. Dags att visa vad Sveriges befolkning tycker om Ipred-lagen. Dags att genomföra en folkomröstning för fildelning. Skriv på namninsamlingen. Gå med i Piratpartiet. I skrivande stund har de 37653 stycken medlemmar. Före den fällande domen mot The Pirate Bay var siffran 14700.

Andra åsikter om den här karusellen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *